Търсене в този блог

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

ПАМПОРОВО

Курортът Пампорово е създаден през 1933г. в подножието на връх Снежанка. От своето изграждане до ден днешен Пампорово не е спрял да се развива и въпреки това запазва своя автентичен облик. Името на Пампорово идва от старобългарската дума “пампор”, която означава керван. Според легенди оттук са минавали търговски кервани от Беломорието. Легендата разказва как местен земевладелец изградил по тези земи подслони за керваните през зимата. Местността дава име и на курорта – Пампорово.
Едно от основните предимства на Пампорово е изключително благоприятните климатични особености. Освен че се намира в мистичната планина Родопи, Пампорово е предпочитан заради това, че е планинският курорт с най-много слънчеви дни през годината – 270. Тук се поддържа снежна покривка над 150 дни в годината, като като средногодишната температура е 8°C.

Най-слънчевият планински курорт у нас – Пампорово, се намира на около 11 км. северно от Смолян, на около 80 км. южно от Пловдив и на около 250 км. от София в североизточна посока. Пампорово е най-популярният и най-големият ски курорт в България. Той е разположен в Родопите, в подножието на връх Снежанка, на 1650м н.в. Заради уникалната природа и мек климат ежегодно Пампорово е предпочитано място за зимна ваканция на любителите на ски удоволствията. Всяка година тук се стичат български и чуждестранни туристи. В Пампорово ще се отдадете на неповторима ски ваканция. Гордостта на курорта са поддържаните писти, които са с дължина от 18 км. Те се спускат от Телевизионната кула и са обградени от красиви ели, което прави спускането по тях истинско удоволствие. В Пампорово Ви очакват първокласни хотели с много удобства, където всеки гост е високо ценен.
Пампорово се води към съдебния район на Районен съд Чепеларе и Окръжния съд на община Смолян.
Паркиране в Пампорово
Паркирането в Пампорово като цяло е предизвикателство за шофьорите, поради наличието на голямата застроена площ, множеството хотели и търговски обекти. За сметка на това, почти всеки хотел разполага със собствен паркинг, било то открит или закрит, а двата паркинга на хотел Перелик се използват и от посетители, които не са гости на хотела.
Най-големият охраняем паркинг се намира в близост до хижа Студенец - изходен пункт за пистите.

Едно от най-интересните и незабравими преживявания за повечето туристи и гости на Пампорово е посещението на панорамния бар на кулата Снежанка на 2030м н.в. Оттук се разкрива изумителен природен пейзаж, който няма как да забравите. На юг се вижда Смолянската тераса със Смолянските езера, а в далечината гръцката част на Родопа планина. На запад – връх Голям Перелик, село Стойките, село Гела, както и панорамна гледка към Рила и Пирин. На север се вижда Стара Планина, на изток – платото Рожен, куполът на Националната астрономическа обсерватория Рожен и ридовете на Източните Родопи.
В Пампорово се предлагат отлични условия за планински туризъм и през лятото. Туристите предпочитат курорта заради чистия въздух, свежестта и прохладата на природата и уникалните гори. Раздходките сред тях ще ви зареди с много енергия и тонус. В някои хотели предлагат отлични програми за възстановяване и профилактика в рехабилитационни и медицински центрове. Плувни басейни, боулинг, тенискортове, стрелбище за стрелба с лък, високопланинско колоездене са част от спортните забавления които предлага курорта..
Ако сте избрали Пампорово за своята ваканция, непременно трябва да си направите екскурзия до Смолянските езера. Те са природна забележителност с огромно национално значение. Езерата се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Произходът им е в резултат от контакта между риолитните скали и подстилащите ги водоупорни палеогенни седиментни скали. Езерата са образувани в тилни понижения на голямо свлачище. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата.
Бачковският манастир „Света Богородица“ също се намира сравнително близо до Пампорово. Той е разположен в долината на Чепеларската река, на пътя от Асеновград до Смолян. Манастирът се намира сред впечатляваща природа, ограден от хълмовете на Родопите. Манастирът е създаден от грузинския пълководец на служба при Византийския император – Григорий Бакурияни. Тук се е намирал до смъртта си и българският патриарх Евтимий Търновски след заточението му от османските турци. В манастира могат да се видят великолепни стенописи и икони, сред които сцената на “Страшният съд” и фигурите на светци-монаси, както и изображения на седемте вселенски събора. Най-голямата гордост на манастира е иконата на Богородица, която се смята за чудотворна.
В околностите на Пампорово се намират курортните селища Стойките, Проглед, Момчиловци, както и село Широка Лъка, което е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Широка Лъка се намира на около 16 км. от Пампорово. Името на населеното място идва от “лъка” – старобългарска дума, която означава извивка, кривина, лъкатушене. В селото могат да се видят уникални по своята красота автентични родопски къщи. Те са разположени амфитеатрално от двете страни на реката и биват двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Впечатляват и с изумителната си декорация, характерна за онова време. В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от местните жители “Пèспонеделник”. В Широка Лъка се намира и Средно музикално училище за народни песни и инструменти.
Зимата тук е истински рай за скиори и сноубордисти. Ски и сноуборд могат да се карат от края на ноември до края на април.
Лифтовете и влековете които обслужват пистите са с капацитет 7000 човека на час. Ски-пистите са с различна дължина и с различна трудност.
  • За начинаещи скиори са построени няколко (зелени) писти и няколко плацове, оборудвани с мини влекчета.
  • За напреднали има няколко много стръмни (черни) писти.
  • За любителите на ски бягането и биатлона има изградени писти около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира.


    В Пампорово се провеждат международни и национални състезания по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, ски бягане, ски ориентиране, биатлон и други зимни спортове. Напоследък из пистите на курорта набира популярност зимния маутинбайк. За сноубордистите, особено в свободния стил, Пампорово предлага отлични условия. На пистата Снежанка1 (Малката стена) местният сноуборд клуб “Сноуборд общество” построи халфпайп – дълъг около 150м с високи 3м стени. Ежегодно тук се провеждат най-силните български състезания в свободния стил. При х. Студенец има няколко сноуборд училища, които предлагат професионално обучение.
В някои хотели предлагат отлични програми за възстановяване и профилактика в рехабилитационни и медицински центрове. Плувни басейни, боулинг, тенискортове, стрелбище за стрелба с лък, високопланинско колоездене са част от спортните забавления които предлага курорта.

!!! изгодни оферти за ПАМПОРОВО 

http://www.vipoferta.bg/hoteli-pamporovo-412/

ползвана е информация от:
http://www.butiktravel.eu
www.rozhen.com
и снимки от:
http://pamporovo.free.bg/snimki.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар