Търсене в този блог

събота, 29 ноември 2014 г.

КИТНИЯТ ТРОЯН



Град Троян (25 000 жители)  е живописно разположен  по течението на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина, недалеч от Троянския проход, на 400 метра надморска височина. Намира се в Северна България, на 155 км. североизточно от София,  на 120 км. от Пловдив и на 35 км от Ловеч.


Географското положение на Троян му създава добри транспортни връзки. През Троянския проход минава шосеен път за Южна България. Удобни пътища свързват Троян с околните общини, столицата и главните градове на България. Троян е крайният възел на железопътна линия.

Исторически данни за Троян

Археологически разкопки свидетелстват, че този район е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.
През 147 г. е построена римската крепост Состра,  до крепостта е минавал римският път р. Дунав към Филипополис  (Пловдив). През 249 г. крепостта е разрушена от готите, пет години по-късно започва възстановяването й. Состра прекратява съществуването си в края на 5 в. разрушена  от хуните.
При военни експедиции император Марк Улпий Траян използвал често пътя през Троянския проход, този път става известен като Виа Траяна - Траянов път /свързващ Дунав с Бяло море още през 1 - 2 век от н.е./, откъдето идва името на града. Счита се, че името на римския император чрез пътя преминава в името на днешния град Троян. Възниква през 15 век като попътно селище в началото на Троянския проход. Около 1800 г. кърджалиите на три пъти са нападали и ограбвали Троян.


В началото на турското иго тук се заселват българи от Дунавската хълмиста равнина, Чипровско, Берковско, Разложко и Охридско.  През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

През 1871 г. Левски основава революционен комитет в града.
През 1877 г. Троян е опожарен от отстъпващите турски войски.
През 1868 г. Троян е обявен за град. През годините след Освобождението Троян е един от най-развитите и напредничави градове в младата ни държава.

Днес Троян е малко и китно градче, предлагащо великолепни възможности за различни видове туризъм. 
Безспорно най-атрактивната дестинация в региона е Троянският манастир, разположен на 10

Около Троянския манастир са разположени много заведения, предлагащи вкусни местни специалитети. Оттук може да си купите и сувенир или някое красиво керамично произведение, което ще краси дома ви.

В Троян се намира и красивата църква Св. Параскева, както и архитектурният комплекс Нунки с реставрирани къщи от времето на Възраждането.
км от града. Това е един от най-големите манастири в България, съдаден е през XVI век и през вековете се е утвърдил като мощен книжовен и революционен център. Тук се намира и музей, посветен на Васил Левски, който често е посещавал мястото и е развивал революционните си идеи оттук, с помощта на местните монаси. Манастирът е изключително красив с уникалните си дърворезби и стенописи, като част от тях са дело на Захари Зограф.

Църквата "Св. Параскева" е построена е през 1835 г. на мястото на стар параклис, опожарена през 1877 г. и възстановена благодарение на волни пожертвования и помощи от Троянския манастир след Освобождението. Църквата прави впечатление с богатата украса на фасадата и корнизите. Иконите са рисувани от различни зографи, а дърворезбите са в стила на тревненската школа. Интерес представляват Градската кула и старите архитектурни комплекси. Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства е намира в сграда от 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев и показва народните и художествени занаяти от Троянския регион. Макетът на троянската занаятчийска чаршия ни потапя в атмосферата на ежедневието преди 150 г. Първият етаж е посветен на троянската битова керамика. Експозицията представя и дървообработващите занаяти, иконопис, медникарство, златарство, тъкачество и др.
В околностите на Троян е и Националният парк “Централен Балкан”. Всяка година се провеждат майски и есенни културни празници. Празникът на сливата и сливовата ракия е с много дегустации и конкурси. Традиция е и празнуването на Св. Спиридон - покровител на занаятчиите.
Троянският проход (Беклемето) е на височина до 1525 м., свързва Троян със с. Кърнаре в Южна България, има множество остри завои и предлага невероятни гледки. На връх Горалтепе, намиращ се на 15 минути от най-високата точка от прохода е построена Арката на свободата с височина 35 м. Туристическият комплекс "Беклемето" (1320 м н.в.) се намира на 20 км южно от Троян. Местността е удобна за летни и зимни преходи във високата част на планината. На "Беклемето" се намира най-добрата писта за биатлон и ски-бягане, утвърдена от международните организации по биатлон и ски-бягане ФИБА и ФИС. 
 Защитени природни обекти: На територията на общината се намират два резервата от националния парк" Централен Балкан" - Биосферен резерват "Стенето" и резерват "Козя стена" - създаден с цел опазване на еделвайса


Няма коментари:

Публикуване на коментар