Търсене в този блог

събота, 26 февруари 2011 г.

ХАЙДЕ НА БОРОВЕЦ

Боровец (известен до средата на 20 век като Чам кория) е най-старият планински курорт в България - датира от 1896 г., когато княз Фердинанд построява лятна резиденция. Днес Боровец е най-големият първокласен курорт. Разположен е на 1300 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 73 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. (42° с. ш. 23° и. д. / 42.269° с. ш. 23.608° и. д. (G))
Най-близкият град е Самоков, на 10 км. разстояние. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.).
Телефонен код 0750.

Боровец е най-големият български ски център по дължина и капацитет на ски пистите и съоръженията. Разположен е по северните склонове на Мусаленския хребет в източната част на Рила планина. Сгушен във вековните борови гори на над 1300м надморска височина, Боровец е идеалното място за зимни спортове и почивки.

Климатът в курорта е умерен, с мека зима и много снеговалежи. Средната температура през януари, най-студения месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, биатлон, ски бягане и сноуборд. Маркираните писти за алпийски ски са с обща дължина от 58 км. Поразяващи зимни пейзажи, слънце и разбира се разнообразие от ски писти – 24 на брой. Пистите са с различна трудност и натовареност като са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали и експерти.
Пистите в Боровец предлагат отлични условия за каране на сноуборд. Освен това по високите части на Рила планина - ски център Маркуджик, в разгара на сезона снежната покривка достига 2 м, което създава изключителни възможности за екстремно каране. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: екстремното каране е само за експерти!

Три ски зони
В ски курорта Боровец има 3 ски зони:
Ски център Ситняково – от 1337 м до 1780 м надморска височина. Зоната разполага със снежна инсталация, покриваща 2.5км писти "Мартинови бараки", и с изкуствено осветление за нощно каране на писти "Иглика" и "Рила".
Ски център Ястребец – от 1340 м до 2369 м надморска височина. Зоната разполага със снежна инсталация, осигуряваща заснежаване на писти "Попангелов" (бивша "Ястребец 2") и "Ястребец 3" с площ от 200дка.
Ски център Маркуджик – от 2144 м до 2550 м надморска височина.

Трасетата за ски бягане
Трасетата за ски бягане са с максимална дължина 35 км , проектирани съгласно изискванията на Международната ски федерация, с минимална ширина 6 метра.
Биатлон – през 1993 г. Боровец беше домакин на Световното първенство по биатлон.
Ски скок – в ски център Централен Боровец се намира шанцата за ски скокове, висока 70 метра.

Абсолютната тишина на планинския простор, ослепителната белота на неутъпкания сняг, безоблачното небе, уханието на боровете всичко това ще ви даде един вълшебен ден на ски в Боровец. Курортът предлага на ски бегачите писти за дълго бягане в местностите Широка поляна” и “Варника” с дължини на трасетата, съответно 3.5 км и 10 км.
Боровец е предизвикателство и любимо място за сноубордистите, на които предлага различни по сложност и натовареност терени. Бъдете готови за зимни емоции и една незабравима ваканция в Рила. Курортът е подготвил и поредица от уникални приключения, които ще зарадват всички посетители на курорта и ще накарат кръвта им да закипи, въпреки студените температури.

Ски информация
  • Надморска височина на курорта: 1300 м
  • Най-висока ски точка: 2560 м
  • Маркирани ски писти: 58 км
  • Най-дълга писта: 12 км
  • Посоки на склоновете: С, СЗ, З
  • Писти за ски бягане: 35 км
  • Съоръжения за биатлон

източник:

Няма коментари:

Публикуване на коментар